miercuri, 5 decembrie 2012

Castelul Bran






     Castelul Bran (castelul lui Vlad Dracu), intrat in circuitul si folclorul turistic drept castelul lui Dracula, este situat in Pasul Bran-Rucar, la mai putin de 30 km de Brasov si este construit intre anii 1377 – 1382 pe o stanca inalta de 60 de metri, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului. S-a presupus ca asa-zisul Dracula a locuit in Castelul Bran, insa nu s-au gasit niciun fel de dovezi care sa ateste lucrul acesta.

     Denumirea de Bran (in slava – brana = poarta ) apare mai intai in documentele din prima domnie a lui Basarab Laiota ( 1473-1476 ). Initial, castelul Bran a fost o cetate de „trecatoare” cu scop militar, dar in timp, cetatea a suferit numeroase modificari cum ar fi: adaugarea turnului de sud (in 1622 dupa planurile principelui Gabriel Bethlen), constructia unui turn dreptunghiular la est, iar intre 1883 si 1886 acoperisul a fost imbracat cu tigla.
     Important este faptul ca cetatea a fost transformata in castel in anul 1920 pe cand era in proprietatea reginei Maria, perioada in care s-au realizat cele mai importante lucrari de restaurare.
     
     Fiind monument istoric si arhitectonic, castelul Bran adaposteste un muzeu unde sunt expuse colectii de ceramica, arme si armuri, iar in curtea castelului se afla un mic muzeu al satului, cu case traditionale din regiunea culoarului Rucar-Bran.

     Castelul Bran merita vizitat, pentru ca este un punct de reper al turismului din Romania, datorita atat frumusetii lui, cat si a legendei contelui Dracula, deoarece conform legendei, Dracula obisnuia sa vina la acest castel deosebit, transformand Castelul Bran intr-un castel al vampirilor, avand ca si corespondent pe voievodul Vlad Tepes.

Istoria castelului pe scurt

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu