joi, 6 decembrie 2012

Minunile Lui Constantin Brancusi Din Targu Jiu


Constantin Brancusi:
Sunt imbecili cei care spun despre lucrarile mele că ar fi abstracte; ceea ce ei numesc abstract este cel mai pur realism, deoarece realitatea nu este reprezentată de forma exterioară, ci de ideea din spatele ei, de esența lucrurilor
Targu Jiu este un municipiu din Oltenia, resedinta judetului Gorj situat in Depresiunea Targu-Jiu – Câmpu Mare, intre Subcarpații Gorjului la nord și Dealul Bran, la sud, la confluența Amaradiei Pietroasei cu Jiul. Atractiile principale ale orasului sunt cele 3 sculpturi ale lui Constantin Brancusi: Coloana Infinita (Coloana Infinitului), Poarta Sarutului si Masa Tacerii. Ele sunt dispuse pe o axa pe directia est – vest. Intre Coloana Infinita si Poarta Sarutului pe aceeasi axa se afla Biserica Ortodoxa Sfintii Apostoli Petru si Pavel, iar Poarta Sarutului si Masa Tacerii sunt unite de Aleea Scaunelor. Prin aceste 3 lucrari brancusi a adus un omagiu victimelor Primului
Razboi Mondial.
Coloana Infinitului
Coloana infinitului, Targu Jiu.JPG
Denumiri: Coloana Infinita, Coloana Infinitului, Coloana Recunostiintei Infinite sau Coloana Sacrificiului Infinit.
Coloana este compusa din 15 moduli octaedrici + la fiecare capat cate o jumatate de modul reprezentand 17 margele, dupa cum le-a numit insusi Brancusi, dispusi pe un nucleul metalic din teava patrata cu latura de 42 cm, asamblat din trei tronsoane cu lungimea de 8,93 m, 10 m și 9,4 m. Lungimea toatala a coloanei este de 29,33 m aceasta avand greutatea totala 29 tone. A fost inaugurata la 27 octombrie 1938 si restaurata intre anii 1998-2000.
Coloana recunostiintei infinite.JPG
O panorama cu Coloana infinitului puteti vedea aici.
Poarta Sarutului
Poarta Sarutului, vedere spre aleea scaunelor.JPG
Poarta Sarutului este o sculptura in piatra poroasa cu forma de arc de triumf situata la intrarea in Parcul Central (sau Gradina Publica). Este compusa din din coloane groase, paralelipipedice, ce sprijina o arhitrava cu dimensiuni mai mari decat ale coloanelor, avand latimea de 6,45m, inaltimea de 5,13m si grosimea de 1,69m. Poarta a fost ridicata in 1937 si finisata in 1938.
Poarta Sarutului, vedere din spre Aleea Scaunelor.JPG
Aleea Scaunelor
Parte a axei ce uneste cele 3 sculpturi este aleea din Parcul Central ce uneste Poarta Sarutului de Masa Tacerii. A primit aceasta denumire deoarece Brancusi a dispus pe o parte si celalata 30 de scaune de piatra in forma de clepsidra.
Masa Tacerii
masa tacerii.JPG
Masa Tacerii se afla in parcul central, pe malul stang al Jiului. Este realizata din calcar, compus din doua piese masive de forma circulara suprapuse -piciorul cu diametrul de 2 m si grosimea de 0,45 m, iar tablia cu diametrul de 2,15 m si grosimea de 0,45 m. In jurul mesei se afla 12 scaune format clepsidra rotunda la ambele capete, lucrate din aceeaşi roca. Opera a fost inceputa in anul 1937 şi definitivata in 1938.
masa tacerii, Targu Jiu.JPG
Alte poze din Parcul Central din Targu Jiu:
Arbore secular.JPG
Un copac foarte gros, a fost nevoie de 5 oameni ca sa il inconjuram.JPG
Statuie, tg jiu.JPG
Statuie.JPG
Raul Jiu.JPG
Despre semnificatia operelor lui Brancusi din Targu jiu va invit sa discutam prin comentarii.
UPDATE FOTO 15 noiembrie 2010, Coloana Infinitului
IMG110.jpg
IMG114.jpg
PB058206.JPG
PB058219.JPG
PB058226.JPG
Photo0159.jpg
Photo0160.jpg
Photo0162.jpg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu