Republica Moldova, un petic de pământ ghemuit între România şi Ucraina, de existenţa căruia mulţi încă nu ştiu sau presupun doar. Dar când pomeneşti numele de Cricova, încep să-şi descreţească frunţile şi să-şi amintească gustul vinului băut. Cricova este, poate, unul dintre cele mai cunoscute brand-uri de vin şi n-ai cum să nu fi auzit de el. Parcă ţi-ar veni s-o asociezi cu un strugure de poamă (forma ţării reprezentată pe hartă) şi să te minunezi de aceşti oameni, ale căror tradiţii sunt perpetuate din bătrâni, şi să asculţi vechi legende care vorbeau de vin ca de o forţă vitală în care era concentrată energia soarelui.
“Oraşul stropilor de soare”, căci aşa este numit orăşelul Cricova, se află la doar 11 km de Chişinău, reprezentând una din cele mai mari atracţii turistice din Republica Moldova, devenind o veritabilă carte de vizită a Moldovei.
Cricova stăpâneşte cele mai mari beciuri din lume, lungimea totală a galeriilor depăşeşte 80 km în subteran în roci calcaroase, cu o temperatură constantă de circa +12 grade Celsius şi o umiditate de 97-98%. Acestea sunt condiţiile pentru păstrarea celor peste 30.000.000 litri de vinuri de marcă. Combinatul de vinuri “Cricova” posedă peste 500 de ha de podgorii proprii.
În gama de produse vinicole „Cricova” sunt cuprinse: vinuri de calitate superioară seci, vinuri de colecţie seci, demiseci, demidulci; vinuri spumante clasice albe şi roşii; vinuri perlante albe şi roze; vinuri spumante clasice de colecţie din seria VIP; cadouri-seturi cu pahare gravate cu logotip. Distincţiile de care s-a învrednicit combinatul de vinuri „Cricova” sunt grand-prixuri la concursurile din Moldova, Ucraina, medalii de aur în România, Italia, Ucraina sau Rusia.
Beciurile de la Cricova reprezintă un adevărat oraş al vinificatorilor, cu străzi, săli de degustare, depozite etc. Are peste 70 de străzi principale: Fetească, Sauvignon, Cabernet, Riesling, pe care se pot deplasa autobuze cu turişti însoţiţi de ghizi experimentaţi. Pentru cei interesaţi de aceste călătorii subterane vin cu detalii, programul excursiilor este de luni până vineri, în funcţie de pachetele pe care le alegeţi beneficiaţi şi de anumite suvenire.
Pachetul “La botul calului” vă costă 350 de lei moldoveneşti, echivalentul a 80 de lei româneşti, Pachetul “Regatul vinului” 550 de lei, echivalentul a 130 de lei. Dacă mergeţi cu familia sau prietenii, vă este oferit şi transportul pentru care achitaţi în jur de vreo 70 de lei româneşti.
Tezaurul preţios al combinatului de vinuri “Cricova” include exponate unicale precum “Ierusalim de Paşti “, licoarea “Ian Beher” (recolta anului 1902)) şi alte 158 de mărci din Burgundia, Tokaji, Rhein.
Împărăţia subterană a vinului îi aşteaptă pe toţi cei care vor să petreacă clipe frumoase ale trecutului transpus în realitate. Arhitectură clasică, vitralii, basoreliefuri, opere de artă, un adevărat muzeu al vinurilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu